STUDENTSKÁ  REVUE  SGO   únor 2005    ZA  NÁMI  !

Dne 15. února v úterý v 19:00 hodin v Redutě MF Olomouc vystoupily soubory a seskupení SGO či z Olomouce, jejímiž členy naši studenti jsou.Někdy si přizvali i své kolegy, a tak jsme viděli:

  • Pěvecký sbor SGO a jeho kapelu                          

    - vedou Soňa a Milan VIDLIČKOVI

  • Slovanský Tyátr SGO                                         

    - vede Martina BIČOVÁ

  • Oddíl sportovního šermu SGO                               

    - vedou Vítězslav HARTMANN a Lubomír ŠAFÁŘ

  • Taneční klub SGO                                                     

    - vede Radim SLOUKA

  • Taneční skupinu Rytmus Olomouc

    - vede Taťána RANDOVÁ

  • Stepařskou skupinu Tarantela Olomouc                       

     

    - vede Jana FOJTÍKOVÁ

  • Baletní seskupení ze ZUŠ Iši Krejčího Olomouc           

    - vede Dana ŠKRABALOVÁ

  • Klavíristu Vojtěcha Kupku                                     

    - učitel klavíru: Naděžda KRŠJAKOVÁ

  • Houslistky Petru a Lucii Dostálovy                        

    - učitelka houslí: Miloslava NAVRÁTILOVÁ

  • Zpěv: Kristýna Smudová                                              

  • Kytara: Marek Šnyrch

    - vedou se sami

 

JAK TO VIDÍM JÁ

Co jsem si to zase provedla!? Proč nemůžu sedět tiše v rohu v nějakém ušáku a pěkně si číst?! Co tady zase blbnu a dožírám lidi nějakou touhou po řádu a disciplíně v nějaké revue?!

Takhle lamentovalo mé zbabělejší já v třeskutě mrazivé tělocvičně našeho gymnázia odpoledne 14.2. v pondělí na technické generálce STUDENTSKÉ REVUE.

            Mé odvážnější a veselejší já zatím energicky ječelo po účastnících programu. Povel stíhal povel a bylo zřejmé, že mě někteří mají plný chrup už v té nebohulibé chvíli. UBOŽÁTKA! To ještě drazí umělci netušili, jak bude chutnat generálkový maraton v Redutě nazítří, v den akce samé.

            Posuďte sami: ráno pěkně spořádaně v procesu školním, po něm pro některé již od 14:00 Reduta, většina v 15:00 hodin. Kulisy, rekvizity, nazvučení sálu, projet scénář kvůli osvětlení – a jedem! TAKLE NE! MLUVÍŠ MIMO MIKROFON! ZNOVU! NECOUREJTE SE, SVIŽNĚ! KAM KOUKÁŠ? DO PUBLIKA, DÍVEJ SE DO PUBLIKA! TAK TEĎ JSEM TI NEROZUMĚLA ANI SLOVO! ZNOVU! TO BYLO O 100% LEPŠÍ! TY KULISY DÁL, ŘÍKÁM – ZAHRADA AŽ NA ZNAČKU! NAPNOUT!

            JAK TO STOJÍTE?! TO JE NADŠENÍ? ZPÍVEJTE POŘÁDNĚ. TAK DÁL. KDE JE ONDRA SE ZDENKEM? JA VÁS ASI ZABIJU!

            Můj hlas, posílený mikrofonem, hřímal Redutou. Snažím se i o vtip (dokonce!), ale únava všech nezadržitelně stoupá. V šest večer si uvědomuji, že od rána uběhlo už 10 hodin v plné práci. A až ve 22:00 skončíme, budeme  mít za sebou 14-ti či 15-ti hodinovou „šichtu“. Malí nevolníci. Vydrží to všichni? Musíme! A chceme!

            Je 19:00 hodin. Hlavní sál skoro plný, na balkóně také živo. Stojím v poslední řadě, u mixážního pultu vedle pana zvukaře Františka Petříka. Osvětlovací technik Moravského divadla pan Kraus už je ve své „kukani“ nahoře za balkónem. Jedna z členek TYÁTRU – pro tento večer inspicientka – vzadu při vstupu na jeviště mě hledá v sále očima. Zdeněk, Denisa, Ondra a Veronika – první parta konferanciérů už tam čeká taky. Zvedám ruku… vrhám kostky. Sál potemní. Nevidíme na tlačítka a na nic, přesto JEDEME!

            Program běží. Nic se nehatí. Nikdo na nic nezapomíná! Všichni jsou, kde mají být. Zázrak. Technika se nehroutí. Z jeviště proudí elán, energie, úsměvy! Diváci reagují ihned. Už se chytli! Baví se! Smějí se! Řeka čísel programu teče určeným tempem, vlnky smíchu a potlesku ji čeří.

            JO! JO! JO! Jsou dobří! Nejsou to „bojsové“. Laškují s obecenstvem. Chtějí předvést, co umí. A naši pomocníci sebou mrskají: mikrofony, stojany, odnést, přinést, kulisy, pozor na kabely – ať se tanečníci neskácejí…

            Končí pěvecký sbor. POTLESK! JSME V POLOČASE! Běžím do šaten. DOBRÝ! BEZ CHYBY! VYDRŽTE, DAŘÍ SE TO! Já se zblázním! Asi je zabíjet nebudu.

            Říkám si – ne, nebylo to marné je nutit předvést, co je poutá, když vypadnou z lavic, co všechno je baví a těší a jak dobří v tom jsou. Vzpomínám si, jak jsem na jedné zkoušce TYÁTRU řekla, že bychom mohli takovou věc uspořádat. Páni, to už je víc než rok. Postupně jsme začali věřit, že to půjde. Současná „hustota“ mistrů všeho druhu na našem gymnáziu je teď opravdu vysoká. A tak – v říjnu článek do školního plátku DO PŮL TĚLA (čerstvě nejlepší v kraji!) co by a jak by mohlo být, že se zkrátka chystá v únoru velký humbuk.

            Pak se TYÁTR musel věnovat sobě – hráli jsme přece na podzim 8x DÍVČÍ VÁLKU. Ale současně jsme shromažďovali čísla do REVUE. Některé lidi jsme oslovili my, jiní se přihlásili po článku v časopise sami. Některé jsme prostě přemluvili. Ještěže tak! Byli opravdu dobří.

            ÁÁ – už zvoníme. Přestávka končí. Sál opět potemní. Tak jo! Ještě máme co předvést! Ještě vás překvapíme! Ještě se bude čemu divit i smát.

Tak. Discoshow se líbila, stepařům tleskají do rytmu, Kristýna zpívá překvapenému publiku v absolutním tichu…, pak zaječí teta Kateřina svá přísloví, herci potancují v dobovém rytmu, sbor se řítí do finále skladbou Čechomoru – a pak už Vojta začíná WE ARE THE CHAMPIONS – KONEC!

JO! JO! JO! Panebože! Povedlo se to moc! Všichni jsou trochu překvapeni – diváci i účinkující. Nic se nezadrhlo. Padáme únavou, podpírá nás štěstí a radost jako hrom!

A tak vám všem nastokrát děkuju, že něco děláte, že to tak umíte a že jste se rozhodli to v naší STUDENTSKÉ REVUE předvést.Byli jste opravdu výborní. Žádné ubáté rozpačité velké děti. VÝBORNÍ: Herci, tanečníci, tanečníci, zpěváci, šermíři, hudebníci, konferanciéři, kulisáci – všichni.

Mějte se hezky, milí účinkující i milí diváci. Slovanský Tyátr si už zase jde hrát na svůj menší píseček. Rozumějte – pro studentské divadlo je jeviště Reduty obr. To jsme se tedy nadřeli, než jsme vymysleli, jak a čím ten prostor „zaplácnout“. Ale co bychom pro tanečníky, potřebující rozlet, neudělali, že… Sbor bychom do oblíbeného Divadla hudby také nenacpali…

Zatím se tedy předvádějte samostatně, ale někdy si zase společně a ve velkém „zablbneme“. Tedy, jestli budete chtít…

  Zdraví vás

 Martina Bičová , pachatelka scénáře a režie

           22.2.2005