Bratři Mrštíkové jsou v pozoru. Mladistvý Slovanský tyátr si troufá na Maryšu

26.1.2011 15:20

 

Vrcholné drama českého realismu versus odvážná parta gympláků před maturitou. Studentský divadelní soubor z olomouckého Slovanského gymnázia představí svůj radikální pohled na sociálně kritickou klasiku z konce 19. století. Tyátr s názvem Maryša LP 2011 začíná tento čtvrtek v půl osmé v Divadle hudby.
 

"Vybrali jsme si klasiku hned z několika důvodů. Úspěch předchozí inscenace Poslední sen Olleho Johanssona nás zavázal k hledání další mety a v daném složení souboru a při tak nebývale vyrovnaných hereckých výkonech studentů byla Maryša adekvátním cílem. Bude to tedy především herecké divadlo, nečekejte žádné malované kulisy a bohatou výpravu," přibližuje koncepci svého počinu režisér Zdeněk Vévoda.

 

Od Černé panny k Maryše

Soubor se pustil do pár úprav. Došlo k redukci počtu postav a drobnějším škrtům, které by však neměly nikterak ohrozit srozumitelnost ani hlavní téma. A tím je podle studentů především živoření lidí ve vleku vlastního řádu a společenských pravidel. Představitel Vávry, letošní maturant Viktor Zavadil k tomu dodává:
"Maryšu si dnes spousta lidí spojuje s motivem nenaplněné lásky nebo s obrazem otrávení Vávry, my bychom ale rádi ukázali především na skrytější problémy, které jsme sami během ročního studia textu našli a které se přenáší do současnosti." O aktualizaci tématu vypovídá už jen samotný název inscenace, který se leskne na výrazném, snově rozostřeném plakátu - Maryša LP 2011.
Hlavní postavu, sličnou vesnickou holčinu Maryšu, ztvární sedmnáctiletá Petra Dosoudilová, jejíž herecké kvality již otestoval i soubor Divadla na cucky (konkrétně jedna z Černých panen). Čtvrteční večerní premiéře předchází série dopoledních představení pro studenty gymnázia, další reprízy přijdou pravděpodobně v průběhu jara. Více na domovském webu Slovanského tyátru.
 
 

oči