Drama bratří Mrštíků pohledem nejmladší generace

Slovanský tyátr uvede premiéru Maryši

Pondělí, 24. leden 2011 (17:50)  |  P. Skřivánek

Před sedmi lety vznikl na Slovanském gymnáziu studentský umělecký soubor Slovanský tyátr, který každý rok přichází průměrně s jednou divadelní inscenací ročně. Letos se soubor rozhodl pro klasiku bratří Mrštíků Maryšu, jejíž nastudování premiérově uvede ve čtvrtek 27. ledna od 19:30 v Divadle hudby.

„Vybrali jsme si klasiku hned z několika důvodů. Úspěch předchozí inscenace Poslední sen Olleho Johanssona nás zavázal k hledání další mety a v daném složení souboru a při tak nebývale vyrovnaných hereckých výkonech studentů byla Maryša adekvátním cílem. Bude to tedy především herecké divadlo, nečekejte žádné malované kulisy a bohatou výpravu,“ představuje koncepci inscenace režisér Zdeněk Vévoda.

Nečekejte však úplnou klasiku. Soubor hru částečně poupravil. Počet postav zredukoval a provedl drobnější škrty. Zásahy do původního textu by však neměly ohrozit srozumitelnost ani hlavní téma. Tím je podle studentů především živoření lidí ve vleku vlastního řádu a společenských pravidel.

„Maryšu si dnes spousta lidí spojuje s motivem nenaplněné lásky nebo s obrazem otrávení Vávry, my bychom ale rádi ukázali především na skrytější problémy, které jsme sami během ročního studia textu našli a které se přenáší do současnosti," dodává představitel Vávry, letošní maturant Viktor Zavadil. Že se jedná o pohled nejmladší generace, dokládá i dodatek v názvu: „L. P. 2011“.

Čtvrteční večerní premiéře předchází série dopoledních představení pro studenty gymnázia, další reprízy se očekávají v průběhu jara.

Maryša L. P. 2011
v hlavní roli: Petra Dosoudilová
dále hrají: Viktor Zavadil, Petr Gavlík, Marie Nakládalová, Čeněk Sklenář, Eva Zdráhalová, Lukáš Kadlčík, Karolína Solařová, Ondřej Urbánek, Klára Šilberská, Eva Bomberová a Barbora Samková
úprava a režie:  Zdeněk Vévoda
poradce:  Martina Bičová
výprava: Karolína Solařová