Mladí herci Na cestě... Den první

OPAVA – Včera se na prknech opavského Loutkového divadla rozběhl třídenní festival amatérských divadelních souborů nazvaný „Na cestě…“. V rekordně krátkém čase ho stihly zorganizovat dvě studentky Slezské univerzity za umělecké podpory doc.Urbance a finanční podpory univerzity, jmenovitě kvestora Ing. Kanie. První odehraná představení byla bezesporu velkým úspěchem.


09.11.2007 00:00

Autor: zuk


První představení proběhlo již v dopoledních hodinách, kdy se sál Loutkového divadla zaplnil školáky. Zhlédli hru Léto v Laponsku souboru Slovanský tyátr, kterou může veřejnost vidět ještě dnes odpoledne. Celý festival zahájil ve 4hod odpoledne doc.Urbanec a Ing.Kania. Ten zmínil: „Doufám, že po letošním zahajovacím ročníku festivalu proběhnou i další, snad rozsáhlejší a viditelnější přehlídky. Pokusíme se oslovit všechny vysoké školy, které mají příslušné zaměření, aby se festival stal opravdu celorepublikovým kláním.“

Festival zahájil opavský chlapecký soubor „Divadlo vysokozdvižného soumara“, ve kterém účinkuje pět herců a klavírista, jenž děj doprovází hudbou. Jeden z členů, Jiří Karen, dokonce sám předvedenou hru Rys ostřeviděný napsal a v současné době již má pro soubor vytvořenou hru novou. Tito mladíci se znají ze Slezského gymnázia a fungují v divadelním seskupení asi rok, ale jejich útvar v současné době patří pod samotné opavské Loutkové divadlo. Předvedené experimentální dílo o muži, který byl bezdůvodně zavřen do psychiatrické léčebny, ocenili diváci slovy: „Z představení jsme byli nadšení, už dlouho jsme se tak nezasmáli.“ Tuto hru soubor s úspěchem předvádí již několik měsíců a získal za ni dokonce několik cen na festivalu divadelních souborů v Kojetíně.

Druhým a posledním kouskem na programu čtvrtečního dne byla hra Sirup autora Miroslava Krobota. Tu představili členové olomouckého Divadla Tramtárie. Jejich režisér Petr Klár, pedagog na Univerzitě Palackého, podle programu ještě večer po představeních vedl pro všechny zájemce odborný seminář. Na jevišti se v tomto lehce absurdním dramatu sešla skupinka dosti výstředních rolí – partnerský pár převlečený za Mikuláše s čertem, vynálezce zázračného sirupu, dívka toužící být permanentní pannou, invalida a jeho žena oblečená ve staročeském kroji. Iniciátorky festivalu, Lexová a Kroulíková pak zmínily, že i toto dílo můžeme považovat za experiment. Bylo bezpochyby těžší, vážněji se zabývalo životními strastmi, ale diváky pobavilo také. Někteří z těch nadšenějších zhlédli dokonce obě včerejší představení a chystají se i na všechna další v pátek i sobotu. Nezbývá tedy, než pozvat i Vás, určitě je na co se těšit.


Ilustrační foto