To byl zase tyátr

Olomouc.CZ, 2. 11. 2003



    (Olomouc) K studentským divadelním představením nedochází v dnešním světě často. Nebývá na ně "čas", těžko se shánějí "talenty" a výsledek bývá "rizikový". Na Slovanském gymnáziu to přesto zkusili, hnacím motorem byla energická i  vůči teenagerům chápavá prof. Martina Bičová, aktéry se stali nadšenci z mnoha tříd.

    Výkvět školy, nebo blouznivci? Buď, jak buď - Václavkův sál Vlastivědného muzea v Olomouci se ve čtvrtek 30. října proměnil v sál divadelní, kde Slovanský tyátr, svobodné umělecké sdružení, předvedl co uměl.
Mladá Thálie uvedla v režii prof. Martiny Bičové nejdříve dramatizaci Škvoreckého Prima sezóny, v druhé půli pak Zlatým kolovratem rozměrný vhled do semaforsky pojaté Kytice. Studenti si ověřili, jak jsou náročná prkna jež znamenají svět, ale navzdory psychické zátěži, veřejnou produkcí nepochybně vystupňované, se těšili z každého úspěchu a s nadhledem brali i skutečná a obrazná klopýtnutí na otevřené scéně. Obecenstvo bylo mladé a tolerantní, a tleskalo kdykoli bylo čemu, což bylo často.
Slovanský tyátr zval diváky apelem, aby se přišli podívat, že nejsou jen banda čtverkařů, ale i čtveráků. Svůj záměr naplnili. Všichni projevili při hereckých výkonech nadšení, všichni potlačili trému a někteří naznačili i talent. Čím větší role, tím více bylo k tomu příležitostí. Jako slibný divadelní rozběh stačí. Do análů školy vstoupila nezanedbatelná aktivita.


 Bohumír Kolář